recept: Bográcsos palócgulyás, Kifőzde
Bográcsos palócgulyás
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

60 dkg marhalábszár,
60 dkg marhafelsál,
60 dkg krumpli,
60 dkg zöldhüvelyű zöldbab,
3 sárgarépa,
2 fehérrépa,
3 dl tejföl,
3 közepes vöröshagyma,
1 pritaminpaprika,
1 nagyobb lukullusz paradicsom,
1 dl fanyar vörösbor,
1 tojásból csipetke,
só, bors, pirospaprika, liszt,
köménymag egészben,
egy-egy kötés apróra vágott kapor és petrezselyemzöld




Lehet, hogy kissé szokatlan lesz a recept, de türelem:
A hagymát kis kockára vágom, a húst kb. kétcentisre, és beleteszem a bográcsba. Hozzákarikázok még egy sárgarépát meg egy fehéret, teszek rá egy kávéskanál pirospaprikát, egy fél csapott mokkáskanálnyi egész köményt, csipetnyi borsot. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, és felteszem a tűzre, hadd forrjon. Ha felforrt, úgy állítom be a tüzet, hogy csendesen forrjon az étel, és így forralom, míg félig meg nem puhul a hús, ez kb. másfél óra.
Ekkor a feldarabolt pritaminpaprikát (kápia is jó, de a kaliforniai vízízű) és a paradicsomot, valamint a maradék fehérrépát hozzáadom. Utánaöntöm a bort, hadd legyen jobb kedve, és még egy kanálka pirospaprikát. Ebben a fázisban már sót is adok hozzá, úgy találomra 2 kávéskanálnyit, az biztosan nem árt.
Tovább főzöm csendes forrásban, amíg a hús már majdnem ehetőre puhul. Ekkor beleteszem a sárgarépákat, a kétcentis kockára vágott krumplit és zöldbabot. Addig főzöm, amíg minden zöldség ehető nem lesz, de még enyhén haraphatók, érzi az ember, hogy el kell harapnia, mert nem omlik szét magától. Ekkor a tejfölt, amiben egy evőkanál finomlisztet simára kevertem, folytonos keverés mellett belecsurgatom, és ha ismét felforrt, hozzáadom a csipetkét is.

Öt percig főzöm, majd megkóstolom, ha kell, sót teszek még bele, leveszem a tűzről, és hozzákeverem az apróra felmetélt kaprot és petrezselyemzöldet.
Egy kanál tejföllel, friss kaporlevéllel és jó házi kenyérrel tálalom.
Talán feltűnt, hogy nincs zsíron pirítás, fonnyasztás, sőt: zsír sincsen. Egy régi-régi, pusztai módszer segítségével nemcsak finomabbá, egészségesebbé, de elkészítésében egyszerűbbé tehetjük ezt a pompás ételt. Kezdéskor csak a hús és a hagyma kell, és máris feltehetjük főni. A hosszú fővési idő alatt (kb. három óra) bőven van lehetőségünk a többi hozzávalót előkészíteni, a fát rakosgatni a tűzre, és még egy-két pohárka bort is megihatunk vendégeinkkel, akiket a tűz köré gyűjtve mondhatni bevonunk a főzésbe. Kellemes hangulat, finom étel, jó bor. Mi kell még? (A felsorolásból kimaradt 2-3 tétel nem ezen weboldal profilja. :-)



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: palócleves
 A gulyás
 zöldbabgulyás
 betyárzöldbab
 A kenyérsütés A-tól Z-ig

Forrás: Ezt az ételt Gundel Károly édesapja, Gundel János készítette a nagy palóc, Mikszáth Kálmán számára. Én csak megpiszkáltam picit.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.08.22. Utoljára frissítve: 2011.08.22.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-04-30 20:43:41 - 4.2)
Hozzászólások:

Sancho (2011-08-23 10:54:00):
Bizony, finométel... Hajjaj, s mellé egy kis barackpálinkát!

Kifőzdés (2011-08-23 16:58:00):
Ez hallatlan!Ott voltál?Mert tényleg barackpálinkát ittunk előtte!:-))

Sancho (2011-08-24 09:49:00):
Nem hiszem el... Ennyire egyeznek az ízléseink? Kell valamikor találkozzunk!

Anett (2016-05-21 00:00:00):
Nagyon jo a recept! A vegen meg egy kis citrommal bolonditottuk hogy savanykasabb legyen. Isteni volt.

Megjegyzés a recepthez